YouTube SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

  • 11 Ocak 2022

Alexa ve SimilarWeb’in güncel verilerine göre, YouTube, Google’dan sonra dünyanın en çok ziyaret alan sitesi. Aylık 1.9 milyar aktif kullanıcısı olan, her gün milyarlarca saat videonun izlendiği bu platform; eğitimden eğlenceye her alanda, aklınıza gelebilecek her konuda sahip olduğu içerik çeşitliliği ile hepimizin hayatının önemli bir parçası haline geldi. İşte bu yüzden, potansiyel müşteri kitlesine dijital kanallar üzerinden ulaşmak isteyen markaların, “Televizyon 2.0” diyebileceğimiz YouTube’u göz ardı etmemesi gerekiyor. Aslında etmiyorlar da- buffer.com’un 2019 verilerine göre, işletmelerin %62’si YouTube’a içerik yüklüyor. Peki neden pek çoğu birbirine aynı denebilecek derecede benzeyen bu içeriklerden kimisi milyonlarca izlenme alırken kimisinin izleyici sayısı birkaç elin parmaklarını geçmiyor?

Burada devreye giren birden fazla faktör var. Optimizasyon ise bu faktörlerin en önemlilerinden. Aslında soru “aynı şeyden bahseden iki web-sitesinden biri milyonlarca ziyaret alırken neden diğerini Google’da ilk on sayfada bile bulamıyoruz?” ile aynı kapıya çıkıyor. Sonuç olarak, Google’da olduğu gibi YouTube’da da hedef kitlenize ulaşma yolundaki en büyük kozlarınızdan biri, doğru optimizasyon. Peki doğru optimizasyonu nasıl yapmalı? Eğer YouTube’u dijital pazarlama stratejinizin bir parçası haline getirmek istiyor fakat bu sorunun cevabını bilemiyorsanız, yazının devamında bulacağınız bilgiler size faydalı olacaktır.

Videonuzun İzlenme Süresi Önemli!

Youtube SEO ipuçlarına geçmeden önce bu önemli noktayı hatırlatmakta fayda var. YouTube’un kendi sözleri:

Uzun lafın kısası, videonuz kullanıcıyı uzun süre YouTube’da tutarsa, YouTube da sizi daha iyi sıralamalar ile ödüllendiriyor. O yüzden içerik optimizasyonuna hatta içerik üretimine başlamadan önce, izlenme süresinin en az izlenme sayısı kadar önemli olduğunu unutmayın. Kullanıcıların dikkat aralığı düşünüldüğünde, onları uzun süre bağlamak kolay bir iş değil. Videolarınızı oluştururken olabildiğince özgün, ilgi çekici ve fayda sağlayıcı olmaya özen gösterin.

Şimdi gelelim YouTube SEO konusunda işinize yarayacak püf noktalarına…

Başlangıç: Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması, Google’da olduğu gibi YouTube SEO’da da iyi bir başlangıç noktası. İçerik üreteceğiniz kategorideki popüler terimleri ve ne şekilde kullanıldıklarını öğrenmenin pek çok yolu var. Örneğin ana konunuzu arama çubuğuna yazarak YouTube’un size verdiği önerileri göz önüne almak, popüler içerik konseptlerine -ve daha önemlisi kullanıcılara hangi kelimeler ile sunulduklarına- erişmek için basit ve etkili bir yöntem:

Bunun yanı sıra, kendi kategorinizde çok gösterim alan popüler videoların başlık, açıklama gibi alanlarına dikkat etmek, kullanılan anahtar kelimeleri analiz etmek de işinize yarayacaktır. Eğer bir video ciddi bir gösterim sayısına sahipse, büyük ihtimalle anahtar kelime optimizasyonu doğru yapılmıştır diye düşünebilirsiniz.

Anahtar kelimeler ve kullanımları hakkında genel bir fikir edindikten sonra, bu kelimeleri ve arama hacimlerini kıyaslamanız, önceliklerinizi belirlemeniz önemli. Bunun için Google Trends gibi ücretsiz araçları kullanabilir(pek bilinmese de Trends’de YouTube filtresi bulunmaktadır), ya da küçük bir araştırma ile uygun fiyatlara işinizi görecek, kullanımı kolay araçlar bulabilirsiniz.

YouTube SEO Optimizasyonun Temel Adımları

YouTube algoritmasında ilk 1 – 2 günün önemi büyük. Eğer bu süre içerisinde siteye videonuzu yeteri kadar iyi anlatamazsanız, sonra yapacağınız optimizasyonlar yeteri kadar efektif olmayacaktır.(yine de eski videolarınız varsa bunların da üzerinden mutlaka geçin, hiç yoktan iyidir.) Bu yüzden az sonra bahsedeceğimiz optimizasyonları her yeni video için anında yapmaya özen gösterin.

Video Başlığı

Başlık oluştururken ilk amacınız kullanıcıyı yakalayabilmek olmalı. YouTube’da daha önce hakkında video yapılmamış bir konunuz olması olasılığı çok düşük; bu yüzden rakiplerinizin arasından bir şekilde sıyrılmalısınız. Video kalitesi ve özgünlük önemli, ama videonuz izlenmedikçe pek bir anlamı yok. İlk izlenmeleri almak için de dikkat çekici, kullanıcıda tıklama isteği uyandıracak başlıklar seçin. Başlıkların gereğinden uzun olmamasına da dikkat edin.

Başlık oluştururken dikkate almanız gereken bir diğer önemli nokta da anahtar kelime kullanımı. Yukarıda anahtar kelime araştırmasından bahsetmiştik. Elinizdeki anahtar kelimeleri -abartmadan- başlıklarınızda uygun şekilde kullanın.

Birkaç örnek:

Saç ekimi işlemini gösteren bir videonuz var diyelim. Bunu,

Saç Nakli İşlemi

yerine

Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Operasyon, Öncesi ve Sonrası

şeklinde isimlendirmeniz, şu sebeplerle daha uygun olacaktır:

*Saç Ekimi teriminin arama hacmi 33.000, Saç Nakli ise 200.

*İkinci başlık daha ilgi çekici(“Nasıl yapılır?” videoları her zaman bir adım öndedir.)

*İkinci başlık videonun içeriği hakkında daha fazla bilgi veriyor(Operasyon süreci, ekim öncesi ve sonrası…)

Başlıklar için karakter limiti 100(boşluklar dahil). YouTube zaten bu sınırı aşmanıza izin vermez, ama yine de başlığınızın arama sonuçlarında kesilmemesi için, uzunluğu 60 – 70 karakter arasında tutarsanız daha iyi olacaktır.

Video Açıklaması

Video açıklama bölümü, başlığa yazamayacağınız detayları verebileceğiniz; gerektiğinde linkler, call to action cümleleri ile zenginleştirebileceğiniz bir alan. Burada, “Daha fazla göster.” cümlesinin üzerindeki birkaç cümlelik alanı iyi kullanıp kullanıcının ilgisini çekebilmeniz önemli. Ayrıca, başlıkta olduğu gibi açıklama alanında da içeriği uygun anahtar kelimeler ile zenginleştirmeniz gerekiyor. Burada daha fazla alanınız olduğundan, işiniz başlık seçimine göre daha kolay olacaktır. Yine de unutmayın ki insanlar YouTube’a video izlemeye geliyor; yazı okumaya değil.

Not: Uzmanlar, başlık ve açıklamalarda anahtar kelimeleri başa almanızın size ekstra fayda sağlayacağını söylüyor.

Etiketler

Başlık ve açıklama alanları biraz yazarlık gerektirse de, etiket kullanımı oldukça basit. Videonuzla ilgili uygun etiketleri girmek için yaptığınız anahtar kelime araştırmasından faydalanabilirsiniz. Tabii gereksiz etiket kullanımı yapmamaya dikkat edin.

Küçük Resim

Tıklanma oranı (yani sonuçlardan videonuza tıklayan kullanıcıların yüzdesi) YouTube SEO skorunuz için önemli bir faktör. Videolarınızın tık almasında başlık ile birlikte en büyük etken ise, tabii ki video görseli. Video içerisinden otomatik olarak seçilecek bir görseldense, özel olarak oluşturulmuş ilgi çekici görseller her zaman daha yüksek etkileşim alacağından, video görsellerinize mutlaka özen gösterin.

Video Uzunluğu

Video uzunluğu konusunda genel kanı, “ne kadar uzun o kadar iyi” şeklindedir. Çeşitli aramaların sonuçlarına bakarak bunun doğru olduğunu görebiliriz; genelde uzun videolar daha yüksek pozisyonlarda yer alır. Tabii ki bir videoyu sırf uzun olsun diye uzun tutmanın da alemi yok. Burada ana fikir, eğer konu uzun bir videoya müsaitse, elinizi korkak alıştırmamanız gerektiğidir.

Altyazılar

Videonuza altyazı eklemeniz, bir anda hitap ettiğiniz kitleyi katlamanız anlamına gelecektir. Aynı zamanda bu altyazılar anahtar kelimelerinizi de içereceğinden, eğer yapabiliyorsanız mutlaka videolarınıza altyazı ekleyin. Yapamıyorsanız da yapabilen birilerini bulun.

YouTube Sıralamanızı Etkileyen Diğer Faktörler

Videolarınızın sıralamalardaki pozisyonlarına etki eden bu faktörleri ne yazık ki siz etkileyemiyorsunuz- en azından direkt olarak. Yine de stratejinizi oluştururken bunları da bilmenizde fayda var:

Yorumlar

Yorumlar, YouTube’a videolarınızın ne kadar kullanıcı etkileşimi aldığına dair doğrudan bir mesaj verdiği için, sıralamalarınızda önemli rol oynuyorlar. Yapılan analizler, yorum sayısı – sıralama arasında bağlantı olduğunu gösteriyor. Videolarınıza yapılan yorumlara mümkün olduğunca cevap vererek izleyenler ile etkileşime girmeniz de daha sadık bir izleyici kitlesi kazanmanıza ve videolarınızın daha çok izlenmesine katkı sağlayacaktır.

Video Sonrası Abonelikler

Bir kullanıcı kanalınıza videonuzu izledikten sonra abone olursa, bu YouTube’a videonuzun kaliteli bir içerik olduğu izlenimini verir. Hem kanalınızın prestiji, hem de sıralamalarda yükselmek için abone sayınızı artırmaya çalışın.

Paylaşımlar

Paylaşımlar, insanların videonuzu beğendiğinin bir diğer göstergesi. Ayrıca yorumlar ve aboneliklerden farklı olarak, videonuzun izleyici sayısını da anlık olarak artırıyorlar.

Beğenme/Beğenmeme Sayısı

0 dislike alan bir video yoktur herhalde. Siz, yorumlarda “… dislike atan x kişi … herhalde” denen videolardan olmaya çalışın. Yanıltıcı başlık/thumbnail’lerin ve boş vaatlerin önde gelen dislike sebeplerinden olduklarını da unutmayın.

Kısacası YouTuber’lar “Arkadaşlar daha çok böyle video gelmesini istiyorsanız beğenmeyi, yorum yapmayı, abone olmayı ve paylaşmayı unutmayın!” diye boşuna söylemiyorlar.

Analiz

Analizsiz SEO olmaz. Yaptıklarınız nasıl geri dönüşler aldı, ne ne kadar işe yaradı gibi konularda fikir sahibi olmak için youtube.com/analytics üzerinden YouTube’un analiz aracına ulaşabilirsiniz. Bu araç, izleyici kitleniz hakkında işinize yarayacak bilgilere ulaşmanızı sağlayacak- trafik kaynakları, demografik veriler, izleyicilerinizin ne kadarı abonelerinizden oluşuyor vb. (YouTube Analytics hesabınızı Google Analytics ile birleştirerek daha fazla veriye erişebileceğinizi unutmayın.)

Analytics hesabınızdan erişebileceğiniz pek çok veri üzerinden en çok dikkat etmeniz gerekenlerden bir tanesi -belki de en önemlisi- yeni abonelikler, ve nereden geldikleri. Bu sayede kullanıcıların hangi videolarınızı izledikten sonra abone olduklarını öğrenebilir, kitleniz ve beklentileri hakkında fikir edinebilirsiniz.

Eğer YouTube ve Google Analytics bir noktadan sonra sizi kesmemeye başlarsa da, işinizi görecek ücretli/ücretsiz diğer analiz araçlarını deneyebilirsiniz.

Kapanış Maddeleri

Kanalınızı, videolarınızı üretirken/optimize ederken, bunları daima aklınızda bulundurun:

*Kullanıcı her zaman önce gelir- her zaman ilk amacınız bot’ları değil kullanıcıları etkilemek olmalı. Muhteşem bir başlık buldunuz ama önemli bir anahtar kelimeyi içermiyor mu? İçermesin! Unutmayın ki videolarınız ne kadar ilgi çeker ve beğenilirse, sıralamanız da zaten o kadar yükselecektir.

*İzleyicilerinizi paylaşıma teşvik etmek bir yana, uygun yerlerde videonuzu kendiniz paylaşmayı da unutmayın- videolarınızı forumlarda, sosyal medya kanallarında, varsa ilgili blog yazılarında paylaşın; spam’e kaçmamaya dikkat edin.

*Kanalınıza profesyonel bir görünüm kazandırın. Kullanıcılar burada kaliteli içerikler ile karşılaşacakları izlenimini edinsinler- ayrıca unutmayın ki arama sonuçlarında kanallar ile de karşılaşabiliyoruz, o yüzden videolar için kullandığınız optimizasyon ipuçlarının çoğunu kanal sayfanız için de kullanmaktan çekinmeyin. Güzel görseller, ilgi çekici ve fayda sağlayıcı açıklamalar ve anahtar kelimeler ile etkileyici bir kanal sayfası oluşturduğunuzda aboneleriniz, gösterimleriniz ve dolayısıyla sıralamalarınız artacaktır.